AyaM mUdaKu

0 comments




salam pada semua kawan2..
Ayam mudaku ni baru mai perangai setelah dihantar hijrah dok rumah kawan buat sementara waktu.dulu asyik tak sihat ajer.nasib baik ada kawan baik yang sanggup tolong amik bela buat sementara.inilah hasil dari reban saya yang tak seelok hasil dari reban bloger2 yang mahsyurr..syukur nikmat ALLAH.tq

For SaLe(sold out)

0 comments

ayam muda


RebaN yAng TenggElaM

1 comments


Inilah keadaan reban rakan kita dari kedah..iaitu saudara abg Non bukit pinang.Diberitahu air naik sekitar jam 3 pagi tadi.Semua penghuni dlm reban tersebut dpt diselamatkan.Insyallah harap2 air akan surut dgn segera..kelihatan 3 ekor ayam jantan dok berenang tepi reban tuhhh...

GAME KEDAH 6/11/10 BERTEMPAT DI RESTORAN TOK NADOQ TELAH DIBATALKAN.

iNduk terkejuT

0 comments


video

Induk ini adalah kepunyaan rakan saya en.Azmi penang..

SePuTiH

0 comments

IndUk tErlEntAng

0 comments




Peminat ayam serama dr indonesia yang datang kerumah sy kemarin begitu asyik dan terpesona ngn induk ni..dia tarik selam habis hingga kadang2 tu terlentang..
induk ni pernah bertelor 5 biji peringkat pertama..sy tak msukkan bapak.tp smpai arini tak nak bertelor semula..
Ayam serama kita telah banyak d terbangkan ke indonesia masakini.

SelAmat Hari rAya

0 comments

Diruang kesempatan hari raya aidilfitri yang semakin hampir saya ingin mengucapkan selamat hari raya kepada semua kawan-kawan dan pengunjung blog ini.
Maaflah atas semua kesalahan yang berlaku tanpa disedari.Muga silaturahim sesama kita berkekalan.INSYAALLAH.
Bagi yang berkesempatan jemputlah ke rumah saya di PENAGA,PULAU PINANG.

MUHASABAH RAMADAN

0 comments
SUKA dipuji dan memuji diri sendiri adalah sifat mazmumah yang membuahkan sikap riak. Sebenarnya yang layak dan berhak dipuji hanyalah Allah. Inilah maksud dalam surah al-Fatihah: “Segala puji hanya untuk Allah, Pencipta dan Penguasa seluruh alam.” (Surah al-Fatihah, ayat 2)

Segala yang kita kagum dan takjub semuanya rekaan Allah Yang Maha Bijaksana termasuklah diri dan segala kepakaran serta kebolehan yang ada pada kita. Justeru, di mana letaknya kewajaran dibuai perasaan bangga dan bahagia apabila mendapat pujian yang belum teruji keikhlasannya?

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Zikir yang paling afdal ialah ‘LailahaillaAllah’ dan doa yang paling afdal ialah ‘Alhamdulillah’.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Namun kita perlu bezakan antara memuji (ada udang sebalik batu) dengan memberikan pengiktirafan dan penghargaan. Memberikan pengiktirafan dan penghargaan digalakkan bertujuan memberi galakkan, melebarkan silaturahim dan mengeratkan kasih sayang. Nawaitu perlu dijaga sepanjang waktu.

Kita juga dilarang memuji diri sendiri dan menyebut kebaikan diri
Al-Miqdad bin al-Aswad berkata Rasulullah SAW memerintahkan kami supaya menabur pasir ke muka orang yang suka memuji diri.” (Hadis riwayat Muslim

Terkesan dengan tarbiah al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW, Umar bin al-Khattab pernah berkata: “Sesungguhnya perkara yang paling aku takuti menimpa kamu ialah kagum kepada buah fikiran dan diri sendiri. Sesiapa yang mendakwa dia orang yang beriman, maka sebenarnya dia kafir. Dan sesiapa yang mendakwa dia orang yang berilmu, maka sebenarnya dia jahil. Dan sesiapa yang mendakwa dia ahli syurga, maka sebenarnya dia ahli neraka.” (Hadis riwayat Ibn Marduwaih)
Jendela Hikmah.

SALAM RAMADAN

0 comments

induk 2 beradik for sale(sold PenanG)

0 comments


induk tok uban saiz AA..2 2 ekor dah mula bertelor 2 biji..belum masuk jantan..

aNak B-johan gamE sbrang JaYa

0 comments




anak b ni adalah adik beradik Mat arab yang telah saya maklumkan sebelum ni ada 3 beradik...abang2nya telah bertukar tangan ke kelantan dan Kuala Lumpur...

aNAk B(SolD pEnaNg)

0 comments




Ank B ni dh 2-3 kali amik hadiah.Hasil crosing anak bpk mat black...

IndUk FOr saLe(sOld Jb)

0 comments

IndUk JOhan kEdAh 3/7/10(solD PenanG)

0 comments


BON KECIK DI TAPAK EKSPO SEBERANG JAYA,PENANG

0 comments
DENGAN KERJASAMA PIHAK VETERINAR NEGERI PULAU PINANG DAN PENANG SERAMA GROUP.

TEMPAT : TAPAK EKSPO SEBERANG JAYA (KAWASAN VETERINAR)
TARIKH : SABTU - 10/7/2010

PENGADIL : ONLIST- KELANTAN

YURAN : RM30

KATEGORI:
SERAMA ANAK A - 100G KEBAWAH
SERAMA ANAK B - 140G KEBAWAH
REMAJA
MUDA
SERAMA A
SERAMA B
SERAMA TANPA LAWI
INDUK

HADIAH :
JOHAN - RM40 DAN DAPUR BERKEMBAR
N.JOHAN- RM30 DAN DAPUR BERKEMBAR
KE 3 - RM20 DAN DAPUR BERKEMBAR

SAGUHATI : 30% DRP JUMLAH PENYERTAAN - BARANGAN LETRIK/HAMPER

CABUTAN BERTUAH : 10% ATAS JUMLAH PENYERTAAN - BARANGAN LETRIK/HAMPER

BOTB - HAMPER

Dalu-alukan kepada semua peminat-peminat serama di kawasan sekitar dapaT hadir dan memeriahkan pertandingan..inilah peluang kepada peminat2 yang baru berjinak dengan serama untuk test power serama kat reban tu..sekian.

PERUBAHAN DAN TAMBAHAN HADIAH BERGANTUNG ATAS JUMLAH SAMBUTAN.

MAT AJI

0 comments


remaja kuning ni di beri nama MAT AJI..sebab saya gunakan induk reban sendiri dan cross ngn bapak dr hj.iskandar..remaja ni umur panjang...sbb masa anak saiz dia cukup kecik,nak berdiri pon tak kuat..selalu terbalik..sbb tu sy khaskan sekor ibu utk jaga dia smpai besar...syukur..aksesori cantik..tp perangai nk jd macamana pon tatau la..tunggu n nanti apa yg akan jd..insyaallah..

aDik maT AraB (SOLD-KL)

0 comments




dua beradik ngn mat arab dari ibu n bapa yg sama..saiz n bentuk tubuh yang lebih kurang sama..lekuk belakang yg agak dalam n tengkuk yg agak panjang..bezanya seko kaki hijau n seko lg kaki kuning..insyallah harap2 jd kot..aminnn...

Mat Arab(sold kelantan)

0 comments




Anak b uban nak masuk remaja...ada 3 beradik...maybe next edit adik dia plak.

MAT KEPO

0 comments




adoiii...kepo btuii la..dah lama dok nungu ayam ni..cutting dh ada..kpala dh gegar..baru ni test kat game penang...main remaja kantoii..sabaqq bang..huhuhu

PERTANDINGAN KECANTIKAN AYAM SERAMA - UPDATE

0 comments
PERTANDINGAN KESENIAN DAN KECANTIKAN AYAM SERAMA
SEMPENA EXPO USAHAWAN BUMIPUTRA PULAU PINANG 2010
Anjuran : PENANG SERAMA GROUP


Tarikh : 05hb.Jun 2010
Tempat : Tapak Ekspo Usahawan Bumiputra 2010
Seberang Jaya,Pulau Pinang
Masa Pendaftaran : 9.00 pagi – 1.30 tgh. (Pukul 11.00 pagi pengadilan bermula)
Yuran Pendaftaran : RM 40 seekor
Pengadil : Pengadil Kelantan,Terenganu dan Kedah

Kategori Pertandingan Ayam Serama
Ayam A 350 gram ke bawah. Serama Remaja.
Ayam B 351 gram ke atas. Serama Anak A(bawah 100g dan ciri-ciri anak)
Ayam Tanpa Lawi. Serama Anak B(bawah 140g dan ciri-ciri anak)
Serama Muda. Induk/betina

Hadiah Mengikut Kategori
Johan : RM 300 dan Piala
N.Johan : RM 200 dan Piala
Ke 3 : RM 150 dan Piala
Ke 4 : RM 100
Ke 5: : RM 70
Hadiah saguhati berupa barangan letrik.

Best of the Best :
Piala Kemenangan dan RM 100

Cabutan Bertuah
5 DVD
5 Periuk Nasi
10 Jam tangan SEIKO
15 Hamper
1 TV 15”

Cabutan Bonanza:
1 orang – RM 1000.00
2 orang – RM 500.00
10 orang- RM 100.00

** HADIAH BERDASARKAN 30% DARI JUMLAH PENYERTAAN BAGI SETIAP KATEGORI

Syarat Penyertaan :
1. Ayam mesti dalam sangkar kecuali anak
2. Penganjur tidak bertanggungjawab di atas kehilangan ayam/harta benda peserta
3. Keputusan pengadil adalah muktamad
4. Juara kategori remaja,muda,A,B dan ABS layak bertanding dalam best of the best
5 Penilaian ayam best of the best adalah mengikut gaya paling tinggi
6. Penganjur berhak membatalkan penyertaan jika terdapat penipuan

SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI :

1- MIZIPENAGA -0125606004 2- MAJDIPOLI -0194340968
3- CHE MAT KULIM-0194627481 4- JASNI - 0164577361
5- ZUL TOK BIDAN-0194967505 6- OMPENAGA -0125518070

anak mat black

0 comments
Yang ni bapak dia...Mat Black..





dan yg bawah ni ank dia...dah berkokok sakan ank aym nii..hehehe




mat messi(sold-Perak)

0 comments




2 3 hari ni dok gah sgt nama lionel messi barcelona player..so aku boh nama ayam remaja ni mat messi la.takpa kot.hangpa semua jgn gelak dah la..hahaha.kebetulan pertama kali turun game KL baru ni dpt saguhati je..last week main kt bon kcik d kltn dpt no.2. ohhh rentetan yang bagus ni...harap2 lepas ni dia dpt score gol la..kehkehee

MAT TOP - Pembaka Utama

2 comments


Mat Top semasa muda tengah dok salin bulu...



Mat Top muda dah siap..



Mat Top terkini...dah menjadi pembaka utama sepenuhnya..
sentiasa di kelilingi oleh minah2 kerek pingang ramping..kehkeh

Mat Guaq

1 comments



Ayam baru nk masuk muda..perangai nampak dok mai dah...